İntihal (Plagiarism) Tespit ve Raporlama Yazılımı

Tez yazmanın kendisi bir kabus iken, bir de intihal yazılımları çıktı.

İntihal Raporu Ücreti Ne Kadar?

Tez ve Makale İntihal Raporu Ücretleri*

4.500 sözcük > 60 TL**
9.000 sözcük > 90 TL
14.000 sözcük > 110 TL
19.000 sözcük > 130 TL
24.000 sözcük > 150 TL
29.000 sözcük > 170 TL
39.000 sözcük > 225 TL
50.000 sözcük > 275 TL***

Not: Sadece intihal oranını gösteren tek sayfalık rapor, normal intihal raporu ücretinin yarısıdır.

YÖK için İntihal Raporu Ücreti****

24.000 sözcük > 450 TL

* Bu raporlarda intihal oranı ile birlikte, intihale düşen metinler işaretlenir. İşaretli bölgelerdeki metinleri değiştirerek intihal oranınızı düşürebilirsiniz.
** Aynı dosyanın ikinci intihal raporu %40 indirimlidir. Bu indirim, ilk raporun alınışından itibaren 7 gün içinde ve asıl dosyada %50'den fazla değişiklik yapılmadığı durumda geçerlidir.
*** 50.000 sözcükten sonraki her 10.000 kelime için ücrete 50 TL eklenir.
**** YÖK için intihal raporunun tek farkı, enstitülerin istediği kaynakça listesinin, raporun sonunda ekli olmasıdır.

Ücretlere KDV dahil değildir. Kredi kartı ya da PayPal ile ödemelerde %18 KDV eklenmektedir.

İntihal raporu nasıl alınır:
  1. Çalışmanızı, Word dosyası olarak bilgi@tez300.com adresine gönderin. Dosya boyutunuz büyükse Wetransfer ile gönderebilirsiniz. Varsa, dosyanızın şifresini lütfen kaldırınız.
  2. E-posta adresinize gelen onaydan sonra ödemenizi tamamlayın. Havale için banka bilgileri, dosyanızı gönderdikten sonra e-posta adresinize gönderilecektir.
  3. 2 saat içinde intihal raporunuz e-posta adresinize gelecektir.
Uyarılar:
  • Lütfen sözcük sayınıza göre ödeme yapınız. Çalışmanızın sözcük sayısını, dosyanız açıkken Word penceresinin sol altında görebilirsiniz.
  • Enstitüye ya da YÖK'e teslim etmek üzere rapor alacaksanız Ayrıntılı Tez Raporu almanız gerekmektedir. 
  • Rapor alınan dosyalar hiçbir veri tabanına kaydedilmez. Tez300.com güvenli taramayı kullanır.
  • Tez300.com Turnitin üyeliğine sahiptir ve intihal raporunuzu doğrudan Turnitin üzerinden alır. 

İntihal Nedir?

Bilgi, kaynak belirtmeden kullanmak kısaca intihaldir. Akademik çalışmanızda bir başkasının yayınladığı kaynaktaki bilgiyi, kaynağını belirtmeden kullanmanız hatalı (ç)alıntı yaptığınızı, yani intihal yaptığınızı gösterir. Sadece birebir alıntı (yani örneğin cümleyi olduğu gibi kullanmanız) değil, aldığınız bilgiyi biraz değiştirerek (cümledeki sözcüklerin yerini değiştirerek) kullanmanız da aslında intihal sayılır.

İntihal Suç mudur?

Evet. Sonuçta bir başkasının harcadığı emeği kendinize mal ediyorsunuz. Ancak intihalin ne kadar suç olduğu konusu net değildir. Öyle ki, üniversiteler belli oranlarda intihale izin vermektedir. Bir üniversite örneğin %20 oranında intihale izin verebilir. Bunun anlaşılır nedenleri vardır.

İntihal Oranı Nedir?

İntihal yazılımları, hazırladığınız çalışmadaki içeriğin ne kadarının  (ç)alıntı olduğunu bir rapor ile gösterirler. Bu raporda verilen genel intihal oranı, çalışmanızın ne kadarının kurallara uymayan şekilde alıntı olduğunu gösterir. Bu orana intihal oranı denir.

İntihal Yazılımları Ne Kadar Güvenilirdir?

Fena değil. Büyük ölçüde güvenilir oldukları söylenebilir. Tabi eksikleri yok da değildir. Örneğin kapak sayfasındaki üniversite adından tutunda, içindekiler kısmındaki başlıkları ve hatta kaynakçada yazdığınız kitap yayın adlarını bile intihal oranına ekleyen intihal yazılımları yaygındır. Bu nedenle üniversiteler farklı oranlarda intihale izin vermektedir. Aslında intihal yapmanıza izin veriyor değiller. Sadece yazılımın hatasının tolerans değerini belirlemektedirler.

İntihal Yazılımı Kullanmanın Riskleri Var mı?

Evet, var. Turnitin dışındaki yazılımlar her zaman risklidir. Neler olabilir? Örnekler vereyim:

  1. Ucuz diye Turnitin'in desteklemediği bir program kullanarak çalışmanızı haberiniz olmadan bir web sitesinin arşivine kaydedebilirsiniz. Bunu, örneğin ücretsiz tarama yapan bazı siteler yapıyor. Siz güvenip dosyanızı gönderiyorsunuz. Rapor alacak kişi ücretsiz diye bu sitelerden birisine tarama yaptırıyor. Sonuç olarak size Turnitin raporu ile aynı görüntüde bir rapor veriyor. Sizin işiniz görülmüş oluyor fakat dosyanız artık İnternet'te satılık makale parçaları arasında dolaşmaya başlıyor.
  2. Ya da Turnitin'in desteklediği Ithenticate benzeri bir programda tarama yapıyorsunuz. Bu program, Turnitin'in sahip olduğu bir sistemdir. Bu sistem, bütün taramaları kaydeder ve istediği zaman Turnitin veritabanı ile eşleştirir. Bu bir ay sonra da olabilir bir yıl sonra da. Eşleştirme olduğunda, çalışmanız artık Turnitin için kopya bir çalışmadır. Enstitünüzde bir toplu intihal taraması olduğunda artık sizin çalışmanız da %100 intihal çıkacaktır.
  3. Ithenticate'in kendisinde tarama yapmak ise çok daha güvenilirdir. Ücreti sabit 100 dolardır. Rektörünüz gitse 100 dolardan 1 kuruş aşağı tarama yapamaz. Ithenticate'in web sitesinde bu fiyatlar yazılıdır. Kendiniz de girip bu raporu alabilirsiniz. Fakat dikkat! Yanlış dosyayı gönderdiğinizde para iadesi filan yoktur...
  4. Tanımadığınız kişilere rapor aldırmak da tehlikelidir. Size "Turnitin kullanıyorum" ya da "Ithenticate kullanıyorum" gibi açıklamada bulunup, saydığım tehlikeli yöntemleri kullanan birisine güvenmeyin. Biliyorsunuz tez danışmanı olan hocalar ve akademisyenler Turnitin'i ücretsiz kullanabiliyor. Bunlar isterse sizin çalışmanızı ücretsiz olarak raporlayabilir ve size keyfince bir ücret çıkarabilir. Turnitin'e giren çalışmanız, veri tabanına kaydolmasa bile hangi hocanın hesabından taranmışsa, o hocanın çalıştığı enstitü tarafından görülebilir. Yani hocaya Turnitin şifresini veren okul, ne taranmış ne taranmamış hepsini görebilir. Tarayan kişi dosyanızı silse bile... Risk budur.
Peki, risk almamak için ne yapmalı? Turnitin'e ücretli üye olun, raporlama başına belli bir ücret ödeyin ve raporunuzu alın. Ben öyle yapıyorum. Turnitin, ücretli rapor alanların dosyalarını kaydetmez. Çünkü ücretle taranan çalışmaları akademik metin olarak kabul etmez. Sadece raporunu alır.

Beniz raporlarım, Turnitin'in ücretli raporlarıdır. Raporu alınacak dosyanın kelime sayısına göre belli bir ücret ödüyorum. İsteyenlere, raporlama sonrasında ödediğim ücretin dekontunu da gönderebilirim. 

İntihal Yazılımı Ücretli mi?

Evet. Üstelik ücretleri de bireysel kullanım için oldukça fazladır. Ancak üniversiteler bu yazılımları kurumsal üyelikle kullandıklarından ve yemekhanede sattığı pahalı tabldot yemeklerden sonra altında öğrencilerin dinlenmesine olanak vermeyen verimsiz palmiye ağaçlarının her birine birkaç bin TL ödeyecek kadar ekonomik güce sahip olduklarından onlara dokunmamaktadır. Öte yandan, ücretsiz bazı intihal yazılımı denemeleri bulunuyorsa da kararlı çalışan ve yeterli sonuç veren bir örneğine henüz rastlamış değilim. İntihal yazılımlarının kıyaslamasını yapalım:

Turnitin: En iyisi, ücretsiz, veri tabanına istersen kayıt yapar, istersen yapmaz, enstitüler ve YÖK bu raporu ister.
Itehnticate: Çok iyi, çok pahalı, veri tabanına kayıt yapma riski var, kısa zamanda sorun çıkarmaz ama uzun vadede güvenilir değildir.
Urkund: Gelişme sürecinde, ücretsiz, veri tabanına kaydeder, yakında resmi kurumlar tarafından zorunlu hale gelebilir.
Viber: Berbat, amatörler ve İngilizce çalışmalar için düşünülebilir, ağırlıklı olarak İnternet taraması yapıyor.

Çalışmamın İntihal Oranını Nasıl Öğrenebilirim?

Kendi çalışmanızın intihal oranını öğrenmek istiyorsanız danışmanınızdan, diğer hocalarınızdan ya da bulabilirseniz hocalardan daha fazla kaprisli olmayan asistanlardan rica edebilirsiniz. Eğer isterseniz, ücreti karşılığında intihal raporunu almak için tez300.com'a başvurabilirsiniz. Çalışmanızın Türkçe ya da İngilizce olması fark etmez. Ödemeyi yaptıktan sonra yaklaşık yarım saat içerisinde ayrıntılı intihal raporunuz e-posta adresinizde olacaktır. Raporda; çalışmanızda yer alan alıntıların hangi kaynağın hangi sayfasından alındığı ayrıntılı ve kolay anlaşılır şekilde gösterilmektedir. Ayrıca hangi kaynaktan ne oranda alıntı yapıldığı ve toplam intihal oranınız da belirtilmektedir. Rapor; İnternet kaynakları, akademik yayınlar (tez, proje ve makaleler), yazılı basın, kitaplar ve dergiler olmak üzere çok büyük bir ortamda tarama yapmaktadır. Bu rapor sayesinde intihal oranını düşürmek sizin için çok kolay olacaktır.
İntihal raporunu sizin yerinize almamı isterseniz, aşağıdaki iletişim bilgilerimi kullanarak bana ulaşabilirsiniz.

İntihal Raporu Hangi Programdan Alınıyor?

Turnitin, Ithenticate, Urkund ve diğerleri... İntihal raporu almaya yarayan programlar her gün artıyor. Ben Turnitin kullanıyorum. Turnitin, rapor alan kişiye pek çok olanak sunuyor. Örneğin; "raporu alınan dosyayı veri tabanına kaydedeyim mi, kaydetmeyeyim mi" gibi bir soru soruyor. Urkund ve Ithenticate'te bu özellik yok. Turnitin'in rapor ücretleri oldukça düşük. Türkçe desteği olan Urkund şimdilik ücretsiz fakat sadece üniversiteler yararlanabiliyor (http://www.urkund.com/tr/order). Ithenticate'te bir rapor ücreti 100 dolar. 1 kuruş aşağısına almazlar. İsterseniz http://www.ithenticate.com/products adresinden fiyatları görebilirsiniz. 

İntihal Yazılımı Nasıl Çalışır?

Bu yazılımlar çevrimiçi çalışmaktadır. Sunucuları üzerinde sağlam bir veri tabanı bulunmaktadır. Bu veri tabanında, sizin kaynak araştırması sırasında arayıp da bulamadığınız çok sayıda kaynak da dahil olmak üzere, tonlarca dosya bulunmaktadır. Yazılım, sizin çalışmanızın içindeki her bir terimi (3-4 sözcükten oluşan ifadeler), veri tabanındaki bu dosyalar içerisinde tek tek arar ve her rastladığında bunu raporuna ekler. Raporuna, bulduğu her ifadeye hangi dosyada ve hangi satırında rastladığını da not eder. Sonuç olarak, çalışmanızın içindeki ifadelerin ne kadarına veri tabanında rastladığını belirtir. Bu raporu genellikle PDF dosyası olarak hocanıza gönderir.

Başlıca İntihal Tespit Yazılımları Hangileridir?

Turnitin, enstitüler tarafından en çok kullanılan intihal tespit sistemidir. Bu aralar bazı enstitüler, bir AB projesi olan URKUND sistemini yaygınlaştırma yarışına girmişler. Tavsiyem Turnitin kullanılmasıdır fakat ücretsiz alternatif arayanlar Viber'ı deneyebilirler.

Kendi Çalışmamı İntihal Kontrolünden Geçirebilir miyim?

Bireysel kullanımın bu sitelerde pahalı olduğunu yazmıştım. Ama ısrar ederseniz tabi ki kullanabilirsiniz. Bunların dışında ücretsiz ya da ucuz intihal programları ya da web siteleri de var. Fakat bu işlerle genellikle yabancılar uğraştığından bu ucuz olanlar ya Türkçe içerik desteğinden yoksun oluyor ya da yeteriz kalıyorlar. Ama illa deneyeceğim derseniz, Viber ve Plagiarisma'yı tavsiye ederim.

İntihal Yazılımlarını Kandırmak Mümkün mü?

Evet ama ayıp olur. Şöyle ki, öncelikle hedefinizi belirlemelisiniz. Kopyala - yapıştır yapacaksanız bunun kaçarı yok. İlla ki yazılım bunu yakalayacaktır. Belki bir-iki paragrafı atlayabilir ama çoğunluğunu ayna gibi gösterecektir. Fakat, bilgileri aldığınız kaynağı belirtmek istemiyorsanız (ki neden olduğunu anlamıyorum), o halde 2-3 cümleyi okuyup kendi ifadenizle tek cümle olarak yazarak bunu başarabilirsiniz. Zaten bu şekilde de aslında iyi bir akademik çalışma yapmış oluyorsunuz. Kopya hazırlarken konuyu öğrenmiş olmak gibi...

İntihal'e Düşmemek İçin Destek Alabilir miyim?

Evet. İsterseniz bu konuda yardımcı olabilirim. Yıllardır yaptığım gibi, intihal yazılımlarının çok düşük oranlar vereceği şekilde çalışmanızı hazırlayabilirim. Bu baştan sona, dürüst bir akademik çalışma olacaktır. Hatta siz sadece konuyu, kaç sayfa istendiğini ve teslim tarihini söyleyin yeter. Gerisini bana bırakın. Çalışma süresince sık sık çalışmadan haberiniz olacak ve çalışma oluştukça okuyacaksınız. Bu şekilde jüri karşısında zor duruma düşmezsiniz ve tezinizi ya da makalenizi kolayca savunabilirsiniz. İntihal oranı düşük akademik çalışma hazırlama konusunda desteğimi isterseniz, ayrıntılı bilgileri tez300.com adresimde bulabilirsiniz.